Thursday, December 23, 2010

Contest Cerpen Sesedap Rasa


salam uolls yg kiut miut dan ensem :D
aq join contest Ain Zulaikha yg comel tuh . hee . saje nk try an . sbb before this . mmg x penah masuk mane2 contest . so x salah kn ? klu nk join jugak klik banner bawah ney .

just klik HERE




CERPEN SESEDAP RASA



Pada suatu petang yg senja , Ain Zulaikha berjalan-jalan dan berjalan lg dgn kucing kesayangannya yg bernama Bool itu . Mereka sentiasa bersama kerana Ain Zulaikha tidak boleh berpisah dgn kucingnya itu . Mereka boleh diibaratkn seperti kembar siam yg sgt akrab . Tp apakan daya manusia sememangnya tidak boleh disamakn dgn seekor binatang . Mereka bercadang utk beriadah kerana sudah lama tidak bersenam pd waktu ptg . Lagipun, Bool dah lama tidak keluar bersiar-siar diluar . Sampai ada jiran tetangga yg mengumpat pasal Bool . Mereka ckp Bool tu da macam anak dara sebab duduk terperap je dalam rumah . Ade ke patut kucing pun dorang nak ngumpat . Nasib baik Ain Zulaikha tak tahu pasal tu . Kalau tak , memang kena basuh habis-habis la dorang tuh . Al maklum laa , Ain Zulaikha tu terkenal dgn sifatnya yg sgt baik hati lg suci dan murni hatinya .

Semasa dlm perjalanan , Ain Zulaikha dan kucingnya hampir2 dilanggar oleh sebuah kereta yg memecut sgt laju seperti sdg berlumba dlm litar sepang . Kejadian yg berlaku itu sgt mengejutkn Ain Zulaikha dan Bool . Ain Zulaikha yg sememangnye terkenal dgn Ratu Melatah itu pun terus melatah tanpa disuruh. " Opocot mak kau jatuh tertonggeng tergolek ".opss...ha.kan dah melatah tu . ish pak cik ni . marah Ain Zulaikha dlm hati . Lalu pak cik yg membawa keretu tu dgn selambanye memarahi Ain Zulaikha kerana melintas tanpa melihat kiri dan kanan.Padahal Ain Zulaikha dah puas tgk kiri kanan mcm iklan jalanraya tu.Oleh kerana , Ain Zulaikha mmg seorg yg baik maka dia memandang pak cik tersebut lalu tersenyum.Dia tahu bahawa senyum itu merupakan sedekah.Pak cik td yg bkn main marahnya kat Ain Zulaikha terus cair.Dia pun turut tersenyum. 

***********************************************

IKLAN : BUDI BAHASA BUDAYA KITA

***********************************************


Ain Zulaikha masih lg tersenyum kerana senyumnya masih berbaki lg . Akan tetapi ianya hanya sementara kerana perutnya berbunyi kreukk ! kreukk ! ALAMAK ! da macam nama pelakon heroin smallville pulak daa. Kristin Kreuk . Lalu Ain Zulaikha menuju ke sebuah gerai  yg sgt low profile tetapi makanan yg disediakn sgt laa superb . fantastic . marvelles . hingga menjilat ibu jari kaki . Tidak lain tidak bkn makanannya ialah Nasi Ayam Special Khas Dari Malaysia . Ain Zulaikha tidak berfikir panjang kerana dia sememangnya sudah lapar yg teramat sgt . Lalu die meng'order' Nasi Ayam tersebut dgn segelas air Coke . 

Tidak lama selepas itu , pesanan makanannya pun sampai . Walaupun dlm keadaan yg sgt lapar , Ain Zulaikha masih ingat pesan emaknya yg menyuruh dia membaca doa sebelum mkn . Slps membaca doa mkn , dia pun mkn dgn berselera sekali . Tapi tetap dgn penuh sopan dan anggun kerana dia ingin menjadi seperti Perempuan Melayu Terakhir . 



Sedang Ain Zulaikha khusyuk menikmati hidangan di depan mata , tibe2 handset mahalnye iaitu Blackberry hitam berkilat berbunyi  . Trettt ! Trettt ! Trutt ! Trutt ! Eh macam2 bunyi pulak keluar . Dah mcm bunyi kentut pun ade . Ain Zulaikha terus membuka msg di inbox . Takut2 kalau ade emergency .  Jiran sebelah rumah nak bersalin ke .  Adik nak suruh basuh berak  najis ke . 

Rupa-rupanya kawan baik Ain Zulaikha je yg hantar msg , nak minta tlg share kredit sebab kredit dah abis . Tu semua kes sebab bergayut dgn pakwe 24 jam lahh tuu . Tak tau la camne nk buat aktiviti harian kalau dah 24 jam bergayut je . Nasib baik la Ain Zulaikha tu mmg baik hati . Tanpa berfikir 2 atau 3 kali atau 4 kali atau seterusnya , maka dia pun terus share kredit dgn kwn baik die tu . Dah la bkn sikit Ain Zulaikha bagi , ada la dalam 10 atau 20 ringgit Malaysia gitu , wahhh ! Sgt byk tuu . Boleh beli mekdi ( McDonalds) , kentaki fred ciken (KFC) atau A n dabeliu  (A&W ) . Pape pun , Ain Zulaikha tetap tak berkire . Malah , dia berpegang pada prinsip hidupnya iaitu menolong org yg sentiasa dalam kesusahan .

***********************************************

IKLAN : Lagu Wonder Pets

Wonder Pets, Wonder Pets
Kami datang
Membantu kawan yang kesusahan
Kami tak besar, dan kami tak kuat
Bila bekerjasama, semua jadi mudah
Hey…Wonder Pets!!
Yey!!

************************************************

Kemudian , Ain Zulaikha membuat keputusan utk pulang ke rumah kerana bimbang emaknya  risau akan dirinya . Al maklum la , Ain Zulaikha merupakan satu-satunya anak perempuan dlm keluarga . Oleh sebab itu , emaknya begitu ambil berat tentang dirinya . 

Semasa dlm perjalanan pulang , Ain Zulaikha terpandang seorg lelaki yg sgt dikenalinya . Puas Ain Zulaikha mengamati wajah tersebut . Akhirnya dia teringat bahawa lelaki itu adalah rakan sekolahnya yg telah berpindah dahulu . Tibe2 kenangan suatu masa dahulu bermain di kotak fikiran Ain Zulaikha . Lelaki itulah yg pernah hadir dan mengetuk pintu hati Ain Zulaikha . Lama jugak Ain Zulaikha berimaginasi dgn kenangan2 dia yg lalu , sampai tak sedar yg lelaki itu memandang tepat ke arahnya . Lalu , Ain Zulaikha termalu sendiri . Dia pun bergerak selaju kapal terbang di angkasa utk meng'cover' mukenye yg tersgt la malu . Last2 dia tersepak batu kat atas jalanraya , yg entah dari mane tetibe ade kat situ . Dah la bukan batu kecik tp tersangat la besar gedabak . Dgn secara automatiknya , Ain Zulaikha pun on the way nak jatuh kat tanah tp disambut oleh jejaka admirernye itu . Dah macam cerite Hindustan dah . Bertambah malu la Ain Zulaikha dgn muke yg ala2 blushing tuh . Macam Barbie Doll kena mekap pulak . Tp muke Ain Zulaikha tak payah mekap pun takpe sebab memang dah cantek + comel + cun = natural beauty . 

Tanpa byk soal , Ain Zulaikha pun mengucapkan terima kasih dgn nada yg teramat paling sopan dan ayu gitu di atas kesudian jejaka hensem tersebut menyelamatkannya tadi . Entah2 kalau dia tak diselamatkan td , dah selamat jadi arwah agaknya . Lelaki tersebut tersenyum dan menghulurkan tanda persahabatan . Mereka pun berkenalan dgn lebih dekat lagi . Semoge perhubungan mereka direstui dan kekal selame-lamenyer . ~ 

**************************************************
Sekian sahaja Cerpen Sesedap Rasa :)

..minx maaf diatas kesamaan  watak atau cerite yg agak merepek , ianya tiada kene mengena dgn yg hidup ataupun yg telah tiada juge yg telah menghilangkan diri ..






So , ney laa adiah yg bakal2 dimenangi oleh pemenang2 yg bakal menang oke :) agak lumayan kannn . ape tunggu lg . masih ade mase utk join ney . meh ramai2 memeriahkan lagi contest ini . okayyy . gudluck yee sumee  c(:

org yg di tag :P



wasalam ;)

4 comments:

Ain Zulaikha said...

hai ieda ;) thanks join, apa2 update akan diberitahu.. gudluck ;)

cik ieda said...

hye sis ;)
welcome . okeh . tengs ye :)

SaZaY said...

oit!cerpen ada iklan eh???hehe.klaka!

cik ieda said...

uit ! haha . cerpen alaf baru tuh . :P tq baca yee .